Pamlsky z bůvolí kůže NE - CHS od Bavorské cesty

Pamlsky z bůvolí kůže NE

Mezi pejskaři snad neexistuje nic tak moc oblíbeného jako různé kosti, botičky a další “pamlsky z bůvolí kůže”. Ale jak to s nimi doopravdy je? Jsou vážně tak úžasné? Na rovinu – nejsou.
Zná to snad každý, kdo má psa. Potřebujete svého psa mazlíka zabavit, a tak mu hodíte něco, co může dlouho žužlat a žvýkat. Trh na tuhle potřebu čile zareagoval a nabídl pejskařům “úžasné” pamlsky z bůvolí kůže. Známe je ostatně z pultů chovatelských potřeb úplně všichni. Jsou levné a zabaví psa na dlouhé hodiny, velké kosti možná i na dny. Zabavení psa nebylo nikdy snazší, že? A víte, odkud se vlastně tyhle super-duper pamlsky berou?

Zásadní věc, kterou je třeba vědět. Pamlsky z bůvolí kůže jsou skutečně vyráběny z kůží. Jedná se o odpadní produkty kožedělného, nikoliv masného průmyslu. Vrchní část kůže se zpracuje na boty, kabáty, tašky, baseballové míčky, opasky a další zboží, které pak draze kupujeme jinde než v chovatelských potřebách. Spodní část, která se k dalšímu takovému zpracování nehodí, se použije právě na výrobu psích pamlsků.

Dobrá, víme tedy, že “nejsme klamáni názvem” (vlastně jsme) a naši mazlíčci skutečně dostávají kůži, jenže si většina z nás neumí představit, co v ní vlastně všechno je. Výroba pamlsku probíhá následovně:

Ona odpadní část kůže se naloží do roztoku chemikálií, které ji zakonzervují. Zbytky srsti se následně odstraní roztokem louhu a/nebo roztokem vysoce toxického a žíravého sulfidu sodného (sloučenina sodíku a síry). Následně je kůže vyčištěna roztokem peroxidu, který ji zbaví zápachu. Když je kůže takto ošetřena, může být následně slepena, dobarvena a dochucena dalšími chemickými látkami. Barviva jsou ropnými produkty a mají rakovinotvorné účinky. Dochucovadla jsou rovněž chemického původu.

Při testování těchto oblíbených pamlsků byly dále nalezeny další chemické látky: oxid arsenitý (triviálně otrušík – vysoce toxický karcinogen), olovo (těžký toxický kov), formaldehyd (toxický, těkavý karcinogen) nebo jed na krysy, který se používá při převozu. Pojďme se ale ještě vrátit na začátek. Potvrdil jsem vám, že se jedná skutečně o kůži, ale zároveň jsem neřekl, že je skutečně bůvolí. Proč? V převážné většině případů není z buvola. Takto se během výroby psích pamlsků zpracovává jakákoliv kůže, která se dostane do kožedělného průmyslu.

Nejvíce těchto kožených pamlsků k nám putuje z Číny, která průkazně zabíjí několik miliónů psů ročně a jejich kůže se nadále zpracovává. V překladu to tedy znamená, že ta kůže z domnělého buvola je velmi pravděpodobně ze psa, kterého zabili v Číně či Thajsku. Tuto skutečnost zveřejnila společnost Humane Society International. Překvapivě to však stále není to, co by z těchto pamlsků dělalo největšího zabijáka. Hlavně také proto, že všechny obsažené jedy pes dostává celý život v malých dávkách, a tedy si následné zdravotní problémy nikdo nespojí s oblíbenou žvýkací hračkou.

Už jsme si ale řekli, že se jedná o kůži. Z toho nám může vyplynout, že se nejedná o potravinu, tedy je to z větší části nestravitelná hmota. Pokud pes spolkne větší kus této hračky, může snadno k dojít k ucpání střev, což je život ohrožující stav. Jediné východisko je včasná operace. Bohužel většina zvířat se na operační stůl dostává příliš pozdě a nelze je zachránit. Další častou příčinou úmrtí u těchto “pamlsků” je udušení, k čemuž stačí jen malá chvilka nepozornosti.

Malé shrnutí na závěr:

  1. Použitá kůže je odpadní produkt kožedělného průmyslu.
  2. Ve velké míře se jedná o kůže poražených psů z Číny a Thajska.
  3. Kůže je napuštěna množstvím silně toxických látek, které způsobují rakovinu.
  4. Aby “pamlsek” držel svůj tvar, je slepován lepidly.
  5. Jelikož jde o produkt kožedělného průmyslu – “buvolí pamlsky” nejsou potravinou.

Mnohem lepší alternativou na zabavení jsou různé plnící hračky, do kterých můžete vsypat pamlsky, anebo je naplnit speciální pastou. Případně můžete pořídit parůžek, který je výborný na okus. Dalšími osvědčenými pamlsky, které na chvíli zabaví berňáka, jsou třeba syrové větší kosti s masem (nebo morkové kosti), sušené chrupky, nebo třeba sušené vepřové uši.

 

 

Zdroje náhledových obrázků:
1. deborahmiller56, licence Pixabay
2. OpenClipart-Vectors, licence Pixabay
3. deborahmiller56, licence Pixabay

Napsat komentář

five × two =